Turizm İşletmeciliği Bölüm Bilgileri. Daha detaylı bilgi için tıklayınız. 

Dili

Türkçe

Bölüm Başkanı

Doç. Dr. Sedat ÇELİK

Bölüm Sekreteri

Demet AKTÜRK

Süresi (yıl)

4 yıl

Azami süresi (yıl)

7 yıl

Kontenjanı

40

Staj Durumu

Var

ÖSYM Tipi

TM-Türkçe Matematik

Tarihçe

Bölüm 2011 yılında kurulmuş olup, 2017-2018 yılında eğitim hayatına başlamıştır.

Kazanılan Derece

Lisans

Kabul Koşulları

Lise mezunu olmak ve ÖSYM'nin Yükseköğretim Kurumlarına yerleşmek için yaptığı sınavdan/sınavlardan gerekli puanı almak.

Üst Kademeye Geçiş

Lisans derecesini ve Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavından (ALES) yeterli puanı alanlar, diğer koşulları da sağladıkları taktirde lisansüstü eğitime devam edebilirler.

Mezuniyet Koşulları

Tüm zorunlu dersleri başarıyla vermiş olmak, 8 dönem boyunca gerekli toplam 240 AKTS'yi tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 diploma not ortalamasını sağlamak.

Yeterlilik

Koşulları

Şırnak Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği koşullarını sağlamak.

İstihdam Olanakları

  • Konaklama işletmelerinde; üst düzey (genel müdür gibi), orta düzey (önbüro müdürü gibi) ya da alt düzey (resepsiyon şefi gibi) yönetici pozisyonlarında çalışma imkanı,
  • Yeme-içme işletmelerinde, üst düzey (yiyecek-içecek müdürü), orta düzey (yiyecek-içecek şefi) ya da alt düzey (... gibi) yönetici pozisyonlarında çalışma imkanı,
  • Seyahat acentalarında acenta müdürlüğü, tur yöneticiliği, enformasyon memurluğu gibi pozisyonlarda çalışma imkânı,
  • Hediyelik eşya mağazalarında, mağaza müdürlüğü, satış elemanı gibi iş imkanları,
  • Turizm Bakanlığı’nda müfettiş ve bakanlığın çeşitli kademelerinde değişik görevler, kamuya ait turistik tesislerde iş imkanları,
  • Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı,
  • Diğer hizmet işletmelerinde yöneticilik, banka memurluğu gibi iş imkanları,
  • Formasyon alan ya da Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için, turizm ile ilgili ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.

Ölçme ve Değerlendirme

İlgili dersin öğretim elemanı tarafından, derste işlenen konular kapsamındaki ara sınav, yarıyıl sonu sınavları, ödev ve projeler ile yapılmaktadır.

Bölüm Çıktıları

1. Turizm İşletmeciliği eğitimi, öğrencilere rekabetçi bir çevrede faaliyet göstermeye çalışan turizm işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan bilgi ve becerilerin kazandırılmasını içermektedir. Bu bağlamda, turizm işletmeciliği eğitimi; yönetim, pazarlama, finansman, muhasebe gibi işletmecilik süreçleri ile birlikte uygulamaya dayalı konuları da kapsamaktadır.

2. Turizm İşletmeciliği eğitimi sonucunda; turizm işletmelerin yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olunur.

3. Turizm işletmeciliği eğitimi sonucunda; turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olunur.

4. Öğrencilere, İngilizce'de en az Avrupa Dil Portföyü genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri kazandırılır.

5. Öğrencilere, ikinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri kazandırılır.

6. Turizm İşletmeciliği Bölümü derslerinin içeriği; öğrencilerin teorik turizm işletmeciliği bilgisine sahip olabilecekleri, aynı zamanda turizm işletmelerinde karşılaştıkları çeşitli işletme problemlerine çözüm bulmada gereksinim duyacakları teknik bilgiyi edinebilecekleri doğrultuda oluşturulmuştur.

7. Turizm İşletmeciliği eğitimi alan öğrenciler;

  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
  • Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
  • Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
  • Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
  • Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
  • Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
  • Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.

7.02.2023