Elde
Edilecek Derece
Programı
başarıyla tamamlayan mezunlara alanında lisans diploması verilir
|
|
Kabul ve Kayıt Koşulları Öğrencilerin bölüme kayıt
yaptırabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından
yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamındaki sınavlardan
başarılı olmaları gerekmektedir.
|
|
Gastronomi
ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Amaçları |
|
PÖA1 |
Mesleki
yaşamı boyunca bilimsel ve etik değerlere sahip, iletişim becerilerini etkin
kullanabilen, gastronomi alanında ilgili kuruluşlarda görev alabilme
yetkinliğine sahip mezunlar yetiştirmek |
PÖA2 |
Gastronomi
alanında teorik bilgiye ve uygulama yapma becerisine sahip, ulusal ve
uluslararası mutfağı bilen ve yapan, takım çalışmalarına uyumlu bireyler
yetiştirmek. |
PÖA3 |
Sektörü ve
toplumu okuyabilen, liderlik becerileri ve girişimcilik ruhu gelişmiş, en az
bir dili mesleğin gerektirdiği yeterlilikte bilen, bilişim ve teknolojiyi
yakından takip eden, yiyecek-içecek hizmetlerini yönetebilen, yaratıcı
gastronomi profesyonelleri yetiştirmek |
PÖA4 |
Öğrencilerin
alanı ile ilgili kültür sanat ve beslenme konularında bilgi sahibi olmalarını
sağlamak. |
PÖA5 |
Alanı ile
ilgili gıda, hijyen, iş güvenliği konularında mevzuatı bilen ve uygulayan
bireyler yetiştirmek. |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları BölümüProgram
Öğrenim Çıktıları |
|
1 |
Turizm,
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve teorik bilgileri
öğrenir ve bu bilgileri sorunları çözebilmek için analiz eder, yorumlar ve
ilgili kişilere aktarır. |
2 |
Güncel
gastronomiyi bireysel olarak takip eder, bilimsel olarak araştırır yeni fikir
ve çözümler üretir. |
3 |
Kuver
tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini
bilir ve uygular. |
4 |
Hijyen ve
sanitasyon kurallarını ve gıda kirlenmelerini/bozulmalarını bilir ve bu
bilgileri kişisel hijyen ve gıda hastalıklarının önlenmesi için kullanır. |
5 |
Takım
çalışmasına yatkın, sorumluluk alabilen, liderlik özelliklerine sahip ve
diğer alanlardaki uzmanlarla ve farklı kültüre sahip kişilerle iletişim
kurabilme yetkinliğine sahiptir. |
6 |
Temel yemek
pişirme, mutfak uygulamalarını bilir, ve görsel sunum teknikleri hakkında
bilgi ve beceri sahibi olur. |
7 |
Yöresel,
ulusal ve uluslararası mutfak hakkında bilgi sahibidir ve yemek reçetelerini
yapar. |
8 |
Alanı ile
ilgili iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği, mesleki standartları ve etik
ilkeleri bilir ve uygular. |
9 |
Turizm
sektöründe bilgisayar teknolojileri, dijitalleşme ve sosyal medya
uygulamaları, yiyecek içecek otomasyon sistemleri, bilişim ve teknolojik
donanımı hakkında bilgi sahibi olur ve bildiklerini uygular. |
10 |
Güvenli
mutfak ortamının kurallarını bilir, mutfak kazalarını önlemeye yönelik bilgi
sahibidir ve olası kazalarda temel yaşam desteği sağlar. |
11 |
Yönetim
fonksiyonlarını bilir, yiyecek içecek maliyet kontrolü analizi ve menü
planlaması yapar. |
12 |
Gastronomiyi
beslenme, estetik, sosyolojik, kültür ve sanat yönünden değerlendirir ve
yorumlar. |
13 |
İngilizce ve
ikinci bir yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma
becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar. |
14 |
Gıdaların
özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde; ürün
yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini kazanır. |
|
|
Gastronomi
Bölümü ve Mutfak Sanatları Mezunlarının İstihdam Alanları |
|
1 |
Yiyecek ve
içecek işletmelerinde ya da özel restoranlarda çalışma imkânı bulabilirler |
2 |
Beş yıldızlı
otellerde çalışabilir ya da kendi işletmelerini açabilirler |
3 |
Aşçılık
okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak görev yapabilirler |
4 |
Medya ya da
televizyon programları yapabilmektedirler |
5 |
Yemek fotoğrafçısı
ya da eleştirmen olarak çalışabilirler |
6 |
Aynın
zamanda akademik çalışmalarda bulunabilmekte ve eğitici olarak
üniversitelerde çalışabilmektedirler |
|
|
11.05.2024