Elde Edilecek Derece

 

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında lisans diploması verilir

 

Kabul ve Kayıt Koşulları

Öğrencilerin bölüme kayıt yaptırabilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamındaki sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir.

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Amaçları

PÖA1

Mesleki yaşamı boyunca bilimsel ve etik değerlere sahip, iletişim becerilerini etkin kullanabilen, gastronomi alanında ilgili kuruluşlarda görev alabilme yetkinliğine sahip mezunlar yetiştirmek

PÖA2

Gastronomi alanında teorik bilgiye ve uygulama yapma becerisine sahip, ulusal ve uluslararası mutfağı bilen ve yapan, takım çalışmalarına uyumlu bireyler yetiştirmek.

PÖA3

Sektörü ve toplumu okuyabilen, liderlik becerileri ve girişimcilik ruhu gelişmiş, en az bir dili mesleğin gerektirdiği yeterlilikte bilen, bilişim ve teknolojiyi yakından takip eden, yiyecek-içecek hizmetlerini yönetebilen, yaratıcı gastronomi profesyonelleri yetiştirmek

PÖA4

Öğrencilerin alanı ile ilgili kültür sanat ve beslenme konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.

PÖA5

Alanı ile ilgili gıda, hijyen, iş güvenliği konularında mevzuatı bilen ve uygulayan bireyler yetiştirmek.


Gastronomi ve Mutfak Sanatları BölümüProgram Öğrenim Çıktıları

1

Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve teorik bilgileri öğrenir ve bu bilgileri sorunları çözebilmek için analiz eder, yorumlar ve ilgili kişilere aktarır.

2

Güncel gastronomiyi bireysel olarak takip eder, bilimsel olarak araştırır yeni fikir ve çözümler üretir.

3

Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular.

4

Hijyen ve sanitasyon kurallarını ve gıda kirlenmelerini/bozulmalarını bilir ve bu bilgileri kişisel hijyen ve gıda hastalıklarının önlenmesi için kullanır.

5

Takım çalışmasına yatkın, sorumluluk alabilen, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla ve farklı kültüre sahip kişilerle iletişim kurabilme yetkinliğine sahiptir.

6

Temel yemek pişirme, mutfak uygulamalarını bilir, ve görsel sunum teknikleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olur.

7

Yöresel, ulusal ve uluslararası mutfak hakkında bilgi sahibidir ve yemek reçetelerini yapar.

8

Alanı ile ilgili iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği, mesleki standartları ve etik ilkeleri bilir ve uygular.

9

Turizm sektöründe bilgisayar teknolojileri, dijitalleşme ve sosyal medya uygulamaları, yiyecek içecek otomasyon sistemleri, bilişim ve teknolojik donanımı hakkında bilgi sahibi olur ve bildiklerini uygular.

10

Güvenli mutfak ortamının kurallarını bilir, mutfak kazalarını önlemeye yönelik bilgi sahibidir ve olası kazalarda temel yaşam desteği sağlar.

11

Yönetim fonksiyonlarını bilir, yiyecek içecek maliyet kontrolü analizi ve menü planlaması yapar.

12

Gastronomiyi beslenme, estetik, sosyolojik, kültür ve sanat yönünden değerlendirir ve yorumlar.

13

İngilizce ve ikinci bir yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.

14

Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde; ürün yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini kazanır.

 

 

Gastronomi Bölümü ve Mutfak Sanatları Mezunlarının İstihdam Alanları

1

Yiyecek ve içecek işletmelerinde ya da özel restoranlarda çalışma imkânı bulabilirler

2

Beş yıldızlı otellerde çalışabilir ya da kendi işletmelerini açabilirler

3

Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak görev yapabilirler

4

Medya ya da televizyon programları yapabilmektedirler

5

Yemek fotoğrafçısı ya da eleştirmen olarak çalışabilirler

6

Aynın zamanda akademik çalışmalarda bulunabilmekte ve eğitici olarak üniversitelerde çalışabilmektedirler

 

 

11.05.2024