Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Bilgileri; Detaylı bilgi için tıklayınız.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Amaçları
- Uluslararası alanda söz sahibi olabilecek, en az iki dili iyi derecede bilen bireyler yetiştirmek,
- Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası mutfak kültürü konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmek,
- Türkiye için önemli sektörlerden biri olan Turizm’in en önemli eksikliklerinden olan gastronomi ve mutfak sanatları bölümüne ilişkin kalifiyeli eleman sorununun çözülmesine katkı sunmak ve böylece turizm sektörünün profesyonelleşmesine katkı sunmak,
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün bulunduğu il ve çevresinde başta otel işletmeleri olmak üzere restoran, kafe, lokanta vb. yerlerdeki hizmet kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunmak,
- Şırnak ili özelinde ve Türkiye genelinde istihdama katkı sunmak,
- Şırnak ili ve çevresinin sahip olduğu ancak pek bilinmeyen yeme-içme kültürünü ortaya çıkarmak, tanıtmak ve pazarlamak,
- Şırnak iline sosyal ve ekonomik olarak katkıda bulunmak,
- Ulusal ve Uluslararası anlaşmalarla Şırnak’ın ve Şırnak Üniversitesi’nin bilinilirliğini arttırmak,
- Gastronomi ve mutfak sanatları ve sosyal bilimler alanında gerekli görülen araştırmaların yapılması,
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Avantajları
- Yiyecek ve içecek sektörünün her geçen gün büyümesi
- Yiyecek ve içecek sektörünün kalifiyeli eleman ihtiyacının artması
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün öğrenci tercihlerindeki doluluk oranının (2018 YÖKSİS) verilerine göre %99,8 olması
- Şırnak ili ve çevresinin yeme-içme kültürünün ortaya çıkartılması
- Özelde Şırnak ili ve genelde Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yiyecek ve içecek işletmelerinin hizmet kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunması
- Hizmet sektörü içerisinde en fazla istihdam olanağı sağlayan sektörlerden birinin yiyecek ve içecek sektörü olması,
Gastronomi Bölümü ve Mutfak Sanatları Mezunlarının İstihdam Alanları
- Yiyecek ve içecek işletmelerinde ya da özel restoranlarda çalışma imkânı bulabilirler
- Beş yıldızlı otellerde çalışabilir ya da kendi işletmelerini açabilirler
- Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak görev yapabilirler
- Medya ya da televizyon programları yapabilmektedirler
- Yemek fotoğrafçısı ya da eleştirmen olarak çalışabilirler
- Aynın zamanda akademik çalışmalarda bulunabilmekte ve eğitici olarak üniversitelerde çalışabilmektedirler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Çıktıları
- Bölüm mezunları gastronomi alanındaki kavramlar teknikler ve yenilikler konusunda bilgi sahibidir. Dolayısıyla mezunlar, alanı ile ilgili mesleki bilgiye dayalı analiz yapar ve alanlarındaki uygulamalarda karmaşık sorunlara çözüm üretir.
- Bölüm mezunları üretim aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek ve içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir. Bu nedenle, mezunlar alanlarındaki konularda stratejik yaklaşım geliştirir ve sürekli kendilerini de geliştirir.
- Bölüm mezunları alanlarındaki etik ve toplumsal değerlere uygun davranır.
- Gastronomi ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.) temel değer ve ilkeleri izleyebilme, bunlara uygun davranabilme; iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahiptir.
- Çalıştığı kurumdaki konukların ilgi, istek ve ihtiyaçlarını belirleyebilme ve bunlara cevap verebilme yetisine sahiptir.
- Gastronominin gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
- Gastronomi ile ilgili etkinlikleri bilir ve yönetir.
- Bilimsel olarak yeni gıda ürünleri geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir.