Şırnak Üniversitesi Turizm ve
Otel İşletmeciliği Yüksekokulu tarafından 14–15 Mayıs 2025 tarihlerinde
düzenlenen “Miras Sofrası: Şırnak Yöresel Yemekleri” Gençlik ve Spor
Bakanlığının desteklediği UNİDES projesi başarıyla tamamlandı. Proje, Şırnak’ın
zengin mutfak kültürünü kayıt altına almayı, bu kültürel mirası Gastronomi ve
Mutfak Sanatları öğrencilerine uygulamalı olarak aktarmayı ve aynı zamanda
bölgenin gastronomi turizmine katkı sunmayı hedefledi.
Gastronomi Kulübü
koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında, geleneksel mutfak bilgisine sahip yerel
yemek yapan kadınlardan Hayriye Bilen ve Saadet Söyüçer, sektörde deneyimli iki
profesyonel aşçı: Serdar Atabey ve Serdar Ulman, Yüksekokulumuzda görev yapan
iki akademisyen eğitmen: Öğr. Gör. Taner Nur ve Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Solmaz görev
aldı. Üç oturum halinde planlanan eğitime toplam 72 öğrenci katılım sağladı.
Eğitimlerde her bir yemek, tarihsel ve kültürel bağlamı ile birlikte
tanıtılarak uygulamalı biçimde hazırlandı.
Etkinlik süresince öğrenciler,
Şırnak mutfağına özgü 14 geleneksel yemeği uygulamalı olarak öğrendi.
Hazırlanan yemekler arasında Kutlık,
Meyre (Meyir), Şımşıpe, Kadge Dıfse, Serbidev, Luzine, Hekeheşandi, Bırınzer,
Suryaz, Kuliçe, Kenger, Fıreydin, Maşik (Maş Çorbası) ve Kari gibi yöresel
lezzetler yer aldı. Tüm tariflerin fotoğraf ve videolarla kayıt altına alınarak
yazılı hale getirilmesiyle birlikte, arşiv niteliğinde kalıcı içerikler
oluşturuldu.
Etkinliğe Şırnak Gençlik ve Spor
İl Müdürü Fedai DİN, Yüksekokul müdürümüz Doç. Dr. Sedat ÇELİK, üniversitenin
ve yüksekokulun akademik ve idari personeli, yerel halk ve basın mensupları da
katılım sağladı. Eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere uygulama
değerlendirmeleri yapılırken, eğitmenlere de katkılarından dolayı teşekkür
belgeleri takdim edildi. Etkinliğin sonunda hazırlanan yemekler için bir
tanıtım masası oluşturulmuş ve katılımcılara yönelik tadım etkinliği
gerçekleştirilmiştir.
Proje sonucunda; öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlanırken, somut olmayan kültürel mirasın belgelenmesi ve korunmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu.
21.05.2025 | Turizm Ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
GALERİ
Web sayfalarımızda yer alan tüm bilgi, doküman, fotoğraf, video, görüntü, metin vb. tüm içerikler, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi durumda: 5846 sayılı yasa kapsamında hukuki ve cezai işlem yapılır. Şırnak Üniversitesi’nin tüm hakları saklıdır.